Werking zonneboiler

De keuze voor een zonneboiler wordt steeds meer gemaakt, mede dankzij de premies en subsidies die de overheid en gemeenten geven. Ook in 2013 hebt u recht op een premie voor de plaatsing van een zonneboiler.

Maar hoe werkt een zonneboiler eigenlijk en hoe zit het met de kosten en premies? Hieronder volgt een beknopte uitleg.

Werking van een zonneboiler

werking zonneboiler

Water wordt verwarmd door gebruik te maken van zonnewarmte. Dit is de werking van de zonneboiler in een notendop. Het systeem bestaat uit twee delen; een voorraadvat en een zonnecollector.

De zonnecollector bevat buizen met collectorvloeistof. De collector vangt het zonlicht op en verwarmt de vloeistof in de buizen tot een temperatuur van ongeveer 90° C. De warme collectorvloeistof verwarmt vervolgens het leidingwater in het voorraadvat.

Het water uit het voorraadvat wordt nu het huis binnengevoerd en komt via de CV-ketel naar de kraan. Mocht de temperatuur niet optimaal zijn, dan verwarmt de CV-ketel nog bij tot een minimale temperatuur van 60° C.

Rendement van een zonneboiler

Het rendement van een zonneboiler is afhankelijk van een paar factoren; het klimaat, de hellingshoek en de plaats waar de zonnecollector wordt geïnstalleerd. Aan het klimaat kunt u weinig veranderen, maar u kunt wel de hellingshoek (36 graden) en plaatsing (5 graden ten westen van het zuiden) zo goed mogelijk bepalen.

Kosten van een zonneboiler

Wat kost een zonneboiler u nu? In 2013 zijn de subsidieregels in België veranderd en dat heeft effect op wat u uiteindelijk netto betaalt. Toch is het nog steeds voordelig een zonneboiler te plaatsen, zowel voor het milieu als voor uw portemonnee;

• Prijs zonneboiler met 7m² collectoren (+6% btw/plaatsing): € 4 770
• Premies zonneboiler: maximaal € 2 750 (max. 50% factuur = € 2 385)
• Gemeentelijke premie: € 250
• Netto prijs zonneboiler 2013: € 2 135

Omdat u per jaar al gauw ruim € 200 bespaart aan energiekosten, heeft u de boiler in ongeveer 8 jaar terugverdiend. 
Deel deze pagina: